Frågor och svar

Behöver jag verkligen speciella produkter för att exfoliera? Sköter inte huden det av sig själv?

Din hud har ett naturligt sätt att göra sig av med det översta lagret döda hudceller. Detta sker kontinuerligt, varje dag tappar vi tusentals döda hudceller. Vi kan påskynda processen genom att använda en mekanisk peeling (t. ex. skrubbvante eller kornpeeling) eller kemisk peeling som innehåller hydroxisyror (t.ex. Pure Triple Peel, Pure Active Serum och Pure Radiance Cleanser). Då döda hudceller avlägsnas blir huden jämnare, mjukare och och får en förbättrad lyster och struktur. Sannolikheten att döda hudceller ska täppa till porer och orsaka akneutslag minimeras.

Genom att hjälpa huden avlägsna döda hudceller ökar också cellförnyelsen – nya hudceller kommer snabbare upp till ytan. Dessa hudceller är spänstigare och fylligare vilket gör att huden ser yngre och friskare ut. AHA-syror (Alpha Hydroxy Acids) ökar hudens glycosaminoglycaner (GAG`s) vilket fungerar som en mjukgörare i sig. Hudtonen förbättras successivt (ca 10-14 veckor) och en lätt blekande effekt uppstår då melaninproduktionen hämmas.

Tänk på att alltid använda solskydd dagligen, då huden blir något känsligare i samband med exfoliering. Vi rekommenderar att Day Maximal Sense SPF50 används varje dag, året runt.

Kan min man använda Akademiklinikens produkter?

Absolut! Vi har faktiskt blivit något överraskade av all den fina respons vi fått från våra manliga kunder. Många män börjar med att använda en enstaka produkt för att senare utöka med serum, dagcreme och kanske gå vidare till att använda hela programmet. Vi ser en stor del manliga konsumenter på vår websida som handlar regelbundet och siffran stiger för varje år. Favoriterna verkar helt klart vara Pure Lift Serum (Bästa Anti-Age 2013 i KING AWARDS) och Pure Active Serum samt Cure Extra Care Moist som är en lättare dag- och nattcreme.

Även om mäns hud skiljer sig från kvinnors (hårväxt, hur ofta den rakas, porstorlek, tjockhet samt ett mindre behov av mjukgörare pga. hormonella skillnader), är likheterna ändå fler än skillnaderna. Mäns hud är dessutom ofta torr och irriterad efter rakning, uttorkande tvålprodukter etc. Solskador som t. ex. fina linjer, rynkor och pigmentförändringar är ytterligare argument för att män bör använda produkter som skyddar huden. Det har blivit allt vanligare bland män att använda produkter som ökar välbefinnandet samtidigt som intresset för anti-aging-produkter också ökat. Day Maximal Sense SPF50 är en populär solskyddsprodukt både bland kvinnor och män, både pga. det höga UV-skyddet men också för att den har en väldigt tunn och lättarbetat formula som varken blir vit eller kladdar på huden.

Akademikliniken har medvetet förpackat sina produkter i en neutral och stilren unisexdesign, för att tilltala såväl män som kvinnor. Med andra ord skall ingen behöva skämmas för att plocka fram en Pure Lift Serum ur gymväskan.

Hur lång tid tar det innan jag kan se resultat?

De flesta av våra patienter och kunder berättar att de upplever en relativt snabb (från några få dagar till några veckor) förbättring av såväl lyster som hudstruktur samt fukbalans. Beroende på cellernas förmåga att förnya sig samt den tid det tar att återuppbygga och reparera hudens kollagen och elastin kommer förbättringar synas efter ca 1-3 månaders konsekvent användning av produkterna. Vissa produkter kräver dock en introduktionstid innan huden har vant sig vid de höga halterna av vitaminer (t. ex. Pure Repair Night), under denna period kan huden vara lite extra stökig (finnar, rodnad och irritation). Läs därför alltid noggrannt på bruksanvisningen, alternativt tala med din hudterapeut.

På Akademikliniken uppmuntrar vi våra patienter och kunder att göra en hudkonsultation där även före/efter-bilder tas för att dokumentera effekt. Förändringar i huden, från fina linjer till utjämning av pigmenteringar, kan vara subtila och ske gradvis. Vi ser ofta dramatiska förändringar då vi ser på resultaten över en lite längre tidsperiod. Många faktorer spelar in såsom hudtyp, kondition, livsstil (rökning, solexponering), övriga behandlingar såväl som förväntningar.

Akademiklinikens filosofi är att bistå med information om en sund hudvårdsrutin samt att uppmuntra regelbundet användande samt en hälsosam livsstil. Vi utlovar inte sensationella resultat utan en sund hud - vårt mål är att överträffa dina förväntningar.

Hur länge håller produkterna?

Den här frågan kan besvaras på två olika sätt – hur länge produkten är okej att använda samt hur långt den faktiskt räcker. Våra produkter är framtagna för att hålla 30 månader i obruten förpackning. Om din produkt närmar sig detta datum betyder det inte att den förlorat sin verkan eller blivit dålig – det betyder endast att produkten rekommenderas att användas inom 30-månadersperioden. Det beror alltid på hur konsumenten använt produkten samt hur produkten förvarats. Samtliga produkter håller i 12 månader efter att du öppnat förpackningen, förutom våra solskydd som håller  i 6 månader. Anledningen till att solskydden endast håller i 6 månader är för att säkerställa att du får det skydd som förpackningen utlovar vid varje användning. Köp ett nytt solskydd till varje sommar och se till att ha ett nytt med dig på semestern. Du hittar solskydd, både UVA och UVB, i både Day Maximal Sense SPF50 samt i Day CC Cream SPF15.

En produkt bör inte exponeras för solljus utan gärna förvaras svalt och mörkt eller i rumstemperatur. Då vi eftersträvar att använda så rena och naturliga ämnen vi kan (tillsammans med högteknologiska), kan såväl doft som konsistens skifta något. Dessa naturliga extrakt och oljor är exklusivt utvalda för främja produktens funktion (t ex linolensyra), inte för att maskera, försköna eller på något vis göra produkten mer "lyxig". Vi tror på funktionella och verksamma ingredienser i höga halter, där naturliga substanser och teknologiskt skräddarsydda ämnen får samarbeta för bästa effekt.

Angående hur lång tid en produkt håller beror detta självklart på hur ofta den används samt hur mycket produkt som används. Vissa produkter som används två gånger per dag går givetvis åt snabbare. Många använder för mycket produkt vilket leder till onödig åtgång. Vanligtvis behövs mellan ett till två pumptag, då räcker en produkt i ca tre månader.

Använder Akademikliniken parabener i sina produkter?

Nej. Akademikliniken har valt att använda andra former av konserverande system för sina produkter.

Exempel på dessa är: Phenoxyethanol, Rosmarin, Tocopherol (E-vitamin).
Vad som också kan vara värt att nämna i samband med detta, är förpackningarna. De flesta av Akademiklinikens produkter är placerade i sk. airlessförpackningar (man pumpar upp cremen), vilket gör dem mycket hygieniska. Dessa förpackningar ger oss ytterligare en förstärkning när det kommer till att skydda formulan mot angrepp från fria radikaler (syre) och bakterier (från användaren). På detta vis får vi en säker och hållbar produkt. Detta är något som är särskilt viktigt när det kommer till instabila ingredienser som till exempel retinol.

Jag har rosacea, kan jag använda era produkter?

Eftersom rosacea klassas som en sjukdom är vi inte tillåtna att rekommendera våra produkter då de är kosmetika och inte läkemedel. För att vara på den säkra sidan uppmanar vi alltid kunden att rådgöra med läkare för en korrekt diagnos innan hon/han börjar använda en ny produktserie. Ett lapptest kan utföras på ett litet område för att kontrollera om produkten orsakar en reaktion.

För en person som besväras av rosacea är det givetvis extra viktigt att använda lämpliga hudvårdsprodukter. Rosacea gör huden extra känslig varpå dermatologen ofta rekommenderar en skonsam rengöring och mjukgörare, solskyddsprodukt mm. Vi har tagit hänsyn till detta då vi tagit fram en rengöring för en reaktiv/känslig hud - Cure Extra Care Cleanser samt en mjukgörare med rodnadsdämpande och återfuktande ingredienser - Cure Extra Care Moist.

Tänk på att alltid skydda din känsliga hud i solen. Day Maximal Sense SPF50 har högt skydd mot både UVA och UVB och täpper inte till huden.

Rådgör gärna med din läkare om våra produkter är rätt för dig. Kontakta gärna vår hudläkare på Akademikliniken om du vill ha mer hjälp. För mer information om konsultation, behandlingar och mer, besök vår systersida ak.se

Jag är 28 år gammal och undrar om det är dags att börja använda ögoncreme – är det nödvändigt? Jag har noterat att jag börjat få fina linjer kring mina ögon som jag aldrig sett förut.

Åldrandeprocessen är unik för varje person och kan starta tidigare eller senare beroende på många olika faktorer inklusive den genetiska bakgrunden, hormoner, livsstil, solexponering, rökning och andra vanor. De flesta börjar se de första tecknen på åldrande i sena 20-årsåldern, tidiga 30-årsåldern, ofta just kring ögonen. Uttryckslinjer börjar synas och huden förlorar ca 1% kollagen per år.

I 30-årsåldern börjar effekterna av gravitationen märkas mer och mer, kollagenproduktionen avtar och solskador börjar synas. En ögoncreme hjälper till att släta ut dessa fina linjer och skyddar den ömtåliga huden från ytterligare skada. Utöver detta rekommenderar vi att solskydd används för att undvika fortsatt skada från UVA/UVB-strålning. 

Vid applicering av ögoncreme, klappa in produkten försiktigt på benet kring ögonområdet. Många hudvårdserier, inklusive Akademiklinikens, har speciella ögonprodukter som är något lättare i formulan – detta pga. att en alltför tung produkt kan irritera huden. Pure Effect Eyes är speciellt framtagen för det känsliga ögonområde och har en unik kräm/gele-konsistens. Detta gör att produkten effektivt penetrerar huden samtidigt som den gör huden kring ögat behagligt mjuk. Skyddar dag som natt. Även Pure Lift Serum och Pure Glow Oil kan användas på den känsliga huden kring ögonen för att ge en fuktboost och stimulera kollagenprduktionen. Dessa produkter ger en förstärkt effekt av ögoncremen.

Pure Effect Eyes innehåller en av de senaste upptäckterna inom forskningen kring peptider, Palmitoyl pentapeptide, Matrixyl™, vilken har en kliniskt dokumenterad effekt när det gäller att reducera linjer och rynkor kring ögonområdet. Produkten  innehåller 15 ml. och är mycket dryg eftersom en väldigt liten mängd produkt behövs. 

Min hud är mycket känslig. Kan jag använda era produkter?

Under de senaste åren har begreppet “känslig hud” dykt upp allt oftare, många människor besväras av detta. Man upplever rodnad, irritation, akne, torr eller fnasig hud och vet inte alltid exakt vilka faktorer som bidragit. Vissa ämnen som t. ex. Sodium Lauryl Sulfat (finns ofta i rengöringsprodukter) kan förstöra hudens naturliga skyddsbarriär.

Om du är känslig mot en specifik kosmetisk produkt är det en god idé att göra ett “lapptest” första gången du använder en produkt. Använd en liten mängd av produkten på exempelvis underarmen under några dagar och avvakta och se om en reaktion uppstår. Vi föreslår dessutom alltid att man introducerar en ny produkt i sin hudvårdsrutin långsamt, gärna en produkt åt gången för att upptäcka eventuella reaktioner.

På Akademikliniken gör vi allt vi kan för att minimera risken för allergier eller reaktioner genom olika tester på en frivillig grupp människor. Det finns alltid en risk att någon reagerar mot en produkt men vi försöker minimera sannolikheten så mycket som möjligt. Produkter som vi rekommenderar speciellt för en känsligare hudtyp är: Cure Extra Care Cleanser, Cure Recovery Creme och Cure Extra Care Moist. Fråga gärna din hudterapeut för att få en skräddarsydd produktrekommendation. Vi utför hudkonsultationer på alla våra kliniker i norden. Hitta din närmsta klinik och boka konsultation på ak.se eller fråga oss i webshoppen på webshop@ak.se eller chatta live med en hudterapeut på akskincare.se

Nu när jag fyllt 45 känns min hud nästan alltid uttorkad och glåmig. Vad kan jag göra åt detta?

Det du beskriver är mycket vanligt. Ju äldre vi blir desto torrare blir huden och förlorar därmed successivt en del av sin ungdomlighet. I 40-årsåldern sker en naturlig minskning av hudens sebumproduktion (olja) och torrhetslinjerna blir till rynkor.

För att återställa hudens naturliga fuktbalans är det viktigt att ha en bra rengöringsrutin som inte rubbar hudens naturliga skyddsbarriär. Testa Pure Radiance Cleanser följt av Pure Berry Toner för att skonsamt avlägsna smuts och makeup. Produkterna är speciellt framtagna för att passa en känslig hud.

Applicera en mjukgörare morgon och kväll såsom Cure Recovery Creme för att ge huden fukt och näring. För att ge huden en extra "boost" och samtidigt förbättra hudstrukten, pröva Pure Active Serum som har en hög koncentration av av hydroxisyror (glykolsyra samt salicylsyra). Det aktiva serumet hjälper till att avlägsna döda hudceller som gör att huden ser glåmig och livlös ut.