Frågor och svar del 2

Jag är 28 år gammal och undrar om det är dags att börja använda ögoncreme – är det nödvändigt? Jag har noterat att jag börjat få fina linjer kring mina ögon som jag aldrig sett förut.

Svar: Åldrandeprocessen är unik för varje person och kan starta tidigare eller senare beroende på många olika faktorer inklusive den genetiska bakgrunden, livsstil, solexponering, rökning och andra vanor. De flesta börjar se de första tecknen på åldrande i sena 20-årsåldern, tidiga 30-årsåldern, ofta just kring ögonen. Uttryckslinjer börjar synas och huden förlorar ca 1% kollagen per år.

I 30-årsåldern börjar effekterna av gravitationen synas, kollagenproduktionen avtar och solskador börjar synas. En ögoncreme hjälper till att släta ut dessa fina linjer och skyddar den ömtåliga huden från ytterligare skada. Utöver detta rekommenderar vi att solskydd används för att undvika fortsatt skada från UVA/UVB-strålning.

Vid applicering av ögoncreme, klappa in produkten försiktigt på benet kring ögonområdet. Många hudvårdserier, inklusive Akademikliniken, har speciella ögonprodukter som är något lättare i formulan – detta pga att en alltför tung produkt kan irritera huden. Pure Effect Eyes är speciellt framtagen för det känsliga ögonområde och har en unik kräm/gele-konsistens. Detta gör att produkten effektivt penetrerar huden samtidigt som den gör huden kring ögat behagligt mjuk. Skyddar dag som natt.

Pure Effect Eyes innehåller en av de senaste upptäckterna inom forskningen kring peptider, Palmitoyl pentapeptide, Matrixyl™, vilken har en kliniskt dokumenterad effekt när det gäller att reducera linjer och rynkor kring ögonområdet. Vår ögoncreme Pure Effect Eyes innehåller 15 ml men är mycket dryg eftersom en mycket liten mängd produkt behövs. 

 

Min hud är mycket känslig. Kan jag använda era produkter?

Svar: Under de senaste åren har begreppet “känslig hud” dykt upp allt oftare, många människor besväras av detta. Man upplever rodnad, irritation, akne, torr eller fnasig hud och vet inte alltid exakt vilka faktorer som bidragit. Vissa ämnen som t ex Sodium Lauryl Sulfat (finns ofta i rengöringsprodukter) kan förstöra hudens naturliga skyddsbarriär.

Om du är känslig mot en specifik kosmetisk produkt är det en god idé att alltid göra ett “lapptest” första gången du använder en produkt. Använd en liten mängd av produkten på t ex underarmen under några dagar och avvakta och se om en reaktion uppstår. Vi föreslår dessutom alltid att man introducerar en ny produkt i sin hudvårdsrutin långsamt, gärna en produkt åt gången för att upptäcka eventuella reaktioner.

På Akademikliniken gör vi allt vi kan för att minimera risken för allergier eller reaktioner genom olika tester på en frivillig grupp människor. Det finns alltid en risk att någon reagerar mot en produkt men vi försöker minimera sannolikheten så mycket som möjligt.

Nu när jag fyllt 45 känns min hud nästan alltid uttorkad och glåmig.
Vad kan jag göra åt detta?

Svar: Det du beskriver är mycket vanligt. Ju äldre vi blir desto torrare blir huden och förlorar därmed successivt en del av sin ungdomlighet. I 40-årsåldern sker en naturlig minskning av hudens sebumproduktion och de fina, torrhetslinjerna blir till rynkor.

För att återställa hudens naturliga fuktbalans är det viktigt att ha en bra rengöringsrutin som inte rubbar hudens naturliga skyddsbarriär. Pröva Pure Radiance Cleanser följt av Extra Care Toner för att skonsamt avlägsna smuts och makeup. Produkterna är speciellt framtagna för att passa en känslig hud.

Applicera en mjukgörare morgon och kväll såsom Cure Recovery Creme för att ge huden fukt och näring. För att ge huden en extra "boost" och samtidigt förbättra hudstrukten, pröva Pure Active Serum som har en hög koncentration av av hydroxisyror (glykolsyra samt salicylsyra). Det aktiva serumet hjälper till att avlägsna döda hudceller som gör att huden ser glåmig och livlös ut.