2015-01-23* Jag har bruna och en del upphöjda leverfläckar i ansiktet. Är det samma sak som pigmentfläckar och hur blir man av med dem?

Svar: Det finns olika typer av nevi (födelsemärken/leverfläckar) och en del är upphöjda. Det är viktigt att man träffar en hudläkare innan man tar bort något, för att inte skapa nya problem som t ex ärrbildningar och återfall. Man måste också undvika att felaktigt hantera en potentiellt farlig fläck.

Pigmentfläckar är ett väldigt generellt uttryck och de kan ha olika utseende och bakomliggande orsak, och de måste också undersökas innan man bestämmer lämplig åtgärd.

En del pigmentförändringar och nevi kan hanteras med laser, kryokirurgi (fräsning) eller diathermi (uppvärmd elektrodnål). Gäller det däremot det som vi hudläkare definierar som "riktiga" leverfläckar så rekommenderar jag kirurgi för ett säkert både medicinskt och estetiskt resultat.

Shahla Passian, hudläkare Akademikliniken

Behöver du träffa en hudläkare för bedömning? Välkommen att kontakta oss i Stockholm eller Malmö. Här hittar du telefonnummer för bokning