2017-02-15

Fuktgivande molekyl som finns naturligt i kroppen
Hyaluronsyra är en liten sockermolekyl som finns naturligt i våra kroppar, vars främsta uppgift är att binda och bevara stora mängder fukt. Faktum är att vissa former av hyaluronsyra kan binda fukt uppemot 1000 gånger sin egen vikt och är därför en utmärkt ingrediens i fuktgivande hudvårdsprodukter.

Hyaluronsyra finns att hitta i alla kroppens vävnader, största mängden återfinns dock i huden och då främst i dess djupare lager, dermis. Dess främsta funktioner är att agera som stötdämpande utfyllnad mellan de kollagena- och elastina fibrerna och att säkerställa en god återfuktning. Den är även nödvändig för att möjliggöra en normal cellnybildning, celldelning och läkning.

 

Hyaluronsyran i hudvård
Med tanke på den goda fuktbindande förmåga denna ingrediens har, är det lätt att förstå varför den har blivit så väl mottagen inom hudvård och kosmetik. Den har dessutom genom åren blivit noga studerad, dokumenterad och jämförd med andra ingredienser. Den anses som helt säker och stabil att använda i hudvårdsprodukter.

Urprung
Tidigare framställdes hyaluronsyran från tuppkammar. I dagens hudvårdsprodukter har man däremot gått över till mer humana alternativ där man istället framställer hyaluronsyran på syntenisk väg (finns även vissa naturliga alternativ).

Olika funktioner i hudvård
Det finns olika storlekar på denna molekyl. Enkelt förklarat kan man säga att stormolekylär hyaluronsyra har som främsta uppgift att verka barriärstärkande och återfuktande på ytan (dock ej tilltäppande) medan lågmolekylär hyaluronsyra går ner i utrymmet mellan hudcellerna och återfuktar samt fyller ut, vilket ger en ”plumping”-/”blur”-effekt. Detta är något man har i åtanke vid formulering av en ny hudvårdsprodukt.

 

Hyaluronsyra i Akademiklinikens hudvårdsprodukter
Vi använder oss exempelvis av mindre molekylstorlekar i våra serum, för att sedan avsluta med större molekyler i våra mjukgörare vars främsta fokus ligger på ytbehandling. Man strävar helt enkelt efter att optimera hela närmiljön för hudcellerna och på så vis förbättra cellernas kvalitet och funktion. Cellnybildningen normaliseras och hudens läkeförmåga stärks. Rent visuellt ser huden snabbt jämnare och fräschare ut, med fin lyster och spänst.

 

 

Här nedan finner du produkter ur vårt sortiment som innehåller hyaluronsyra.