0000-00-00

UV-ljuset har nämligen förmågan att enkelt kunna ta sig ner i huden (olika djup beroende på vilket UV-ljus), där det skapar frisättning av reaktiva syreradikaler (ROS). Detta leder till skador på celler, vävnader och DNA. UV-ljuset försvagar även vårt immunförsvar samt skapar hyperpigmentering och sk. photo-aging (solorsakat åldrande).

UV-ljuset är uppdelat i tre olika grupper: UVA, UVB och UVC. Energin i strålningen beror på våglängden, ju kortare våglängd desto mer energirik strålning. Ju mer energirik strålningen är desto större är risken att den orsakar skador.

 

UVA (“you will age..”)

Är den strålning som är minst energirik (320-400 nanometer). Större delen av solens strålar utgörs av UVA. Solarium har ofta en ännu högre koncentration av just UVA.

  •  UVA aktiverar pigmentet i huden (mörkare) och det tränger ner djupare i hudens lager.

  • Den får huden att åldras i förtid och kan orsaka hudcancer (stålningen går djupare).

  • Kan även bryta ner D-vitamin i huden.

  • Det orsakar rynkor och förstör elasticiteten i huden. Fönster ger inte något skydd mot UVA.

UVA i en ring – indikerar att produkten skydd mot UVA (i regel 1/3 av det SPF som produkten har).

 

UVB (“You will burn..”)

Har kortare våglängd än UVA vilket gör den mer energirik och starkare (290-320 nanometer). Ozonskiktet filterar bort stora delar, vilket begränsar mängden UVB som når jordytan.

  • Gör att vi bränner oss om vi solar för mycket.

  • Gör att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer.

  • Ökar produktionen av vissa celler i huden vilket gör den tjockare. Denna förtjockning hindrar strålarna att tränga in i vävnaderna. Detta är tillsammans med pigmentet är hudens försök att skydda sig mot de skadliga strålarna. Solarier ger inte samma effekt och huden utvecklar därmed inte samma “naturliga skydd”.
UVB ökar pigmentet i huden och startar upp bildningen av det viktiga D-vitaminet.

 

SPF på solskyddsförpackningen indikerar skydd mot UVB

 

UVC

Är mycket energirik och stark (100-290 nanometer). Den når inte jordytan eftersom UVC absorberas av atmosfären. UVC-strålning används ofta i steriler av olika slag

 

SOLSKYDD

När det kommer till solskydd delas dessa in i två grupper, fysikaliska filter och kemiska filter. Enkelt sätt kan man förklara skillnaden genom att säga att fysikaliska filter ligger kvar på hudens yta och reflekterar bort strålarna, medan ett kemiskt filter går ner mer i huden där de sedan absorberar strålarna och omvandla dessa till värmeenergi. Fysikaliska filter är ett gott alternativ om man har en känsligare hudtyp. Vanligtvis brukar kemiska filter uppskattas mest, då de går ner effektivt utan att efterlämna en vit hinna på hudytan. Man kan dock enkelt tona ner det fysikaliska filtrets vita ton genom att ge produkten en hudfärgad ton (dvs. som en foundation). Detta ser man ett tydligt exempel på i vår Day CC Cream Spf 15 - en mineralfoundation med fysikaliskt solskyddsfilter (UVA/UVB).

 

SÅ SKYDDAR DU DIG

  • Undvik solen mellan kl. 11-15


  • Använd skyddande kläder och solglasögon

  • Vistas gärna i skuggan mitt på dagen

  • Använd solskydd som skyddar mot både UVB och UVA

 

BOOSTA HUDEN

Glöm inte att boosta huden med extra fukt och skyddande vitaminer i samband med och efter solexponering. Huden behöver all hjälp den kan få i kampen mot de fria radikalerna som nu härjar i hudens vävnader. Vitaminer hjälper till att neutralisera stora mängder av dessa reaktiva molekyler, vilket ger huden en större möjlighet att återställa sig själv samt påbörja alla reparationsprocesser som är nödvändiga.