2017-02-07

AHA-syror AHA är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid. AHA är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror som på olika sätt är av stor fördel att använda i hudvårdsprodukter. Faktum är att dessa fantastiska syror har används i flera tusen år för att just föryngra och försköna hudens utseende. Ett klassiskt exempel på detta Cleopatras omtalade badande i sur mjölk (dvs. mjölksyra).

Alfahydroxisyror finns naturligt i flera olika typer av frukter och växter, därför går de även ofta under benämningen fruktsyror. De går dock även att framställa på syntetisk väg. Deras funktion i hudvård är att effektivisera och påskynda cellförnyelsen samt avlägsna döda torra hudceller från hudens yta. De stimulerar hudens produktion av elastin och kollagen vilket gör huden jämnare och mer elastisk. Rynkor och linjer minskar samtidigt som ojämn hudton jämnas ut. Dessa syror bör dock användas med viss försiktighet och gärna i samråd med en auktoriserad hudterapeut, för att säkerställa att man inte överbehandlar huden.

 

Glykolsyra (Glycolic Acid)

Glykolsyra har den minska molekylen av alla AHA-syror, det innebär att den penetrerar snabbare ner i huden. Glykolsyra framställs från sockerrör, men kan även framställas på syntetisk väg. Den fungerar som en kraftfull exfolierare och hjälper till att öka hudens cell-avstötning, vilket ger en jämnare struktur och hudton. Glykolsyran är den mest vetenskapligt dokumenterade av alla syror.

 

Mjölksyra (Lactic Acid)

Mjölksyra är en mildare form av AHA-syra och framställs ur sura mjölkprodukter (mjölksyra). Mjölksyra brukar räknas till gruppen naturliga fuktighetsfaktorer (NMF = Natural Moisturizing Factors) som finns naturligt i huden och som man tror har samband med hudens vattenbindande förmåga. Verkar exfolierande och pigmentutjämnande.

 

Mandelsyra (Mandelic Acid)

Mandelsyra är en AHA-syra som utvinns ur bittermandel. Det används ofta i hudvårdsprodukter för att behandla torr och solskadad hud. Syran är även effektiv vid behandling av fet och oren hy på grund av dess antibakteriella egenskaper. Syran är mild och kan användas på de flesta hudtyper. Särskilt bra för att behandla kombinationen känslig hy med hyperpigmenteringar.

 

Solskydd

Använd alltid ett bredspektrigt och högt solskydd i samband med bruk av AHA/BHA (Beta Hydroxy Acids). Vid professionella peelbehandlingar används högre styrkor av dessa syror, företrädesvis i en kur på 3-6 behandlingar för bästa effekt.